Týdenní sportovně turistický kurz v Jeseníkách

22.09.2013 12:10

    Žáci druhých ročníků OU ve Cvrčovicích odjížděli s očekáváním dne 16.9.2013 na plánovaný sportovně turistický kurz do oblasti Hrubého Jeseníku.

 Hotel Červenohorské sedlo, který se nachází uprostřed chráněné krajinné oblasti Jeseníky v nadmořské výšce 1013 metrů, je přivítal zahalený do mlžného oparu. Po ubytování se vydali na první turistickou procházku po červené značce směrem na Klínovec. Skupina procházela mírně stoupající vlhkou stezkou, která se vinula mezi  stromy, kosodřevinou a borůvčím až na skalnatý výběžek a odtud se pomalu vracela zpět.

     Druhý den byl trochu náročnější, cílem naší trasy byl Mariin pramen v chráněné krajinné oblasti Hrubého Jeseníku a přímo v srdci střediska Bělá pod Pradědem. Nejprve se šlo po pohodlné lesní cestě, kterou následně vystřídal strmý sestup až do nadmořské výšky 700 metrů k Mariinu prameni. Nedaleko pramene, v hotelu Eduard, si celá skupina zaslouženě odpočinula a nabrala sil

ke zpátečnímu stoupání na Červenohorské sedlo. Dobrá nálada nás neopustila ani při večerních hrách i když jsme měli v nohách dobrých 18 kilometrů.

      Ve středu byl plánovaný výlet do turistické pýchy obce Velké Losiny do trojpodlažního renesančního zámku, s půdorysem ve tvaru osmihranu, uprostřed zahrady ve francouzském stylu. Ze zámeckých exponátů je nutné vyzvednout rytířský sál, knihovnu rodu Žerotínů, sbírku zbraní a gobelíny ze 17. století.

Velice zajímavá byla prohlídka dodnes fungující ruční papírny, která je v provozu od konce 16. století, je nejstarší v Evropě a její výrobky se používají v oblasti umění nejen v České republice. Návštěva města Šumperk ležícího na řece Desná na jihozápadním okraji Jeseníků, které je nazýváno bránou Jeseníků, přinesla trochu oddechu. Po prohlídce města a návratu do hotelu čekalo všechny účastníky příjemné osvěžení v hotelovém bazénu.

       Předposlední den byl ve znamení náročného výstupu na Čertovy kameny a rozhlednu Zlatý Chlum. Vyšli jsme z Rejvízu, který je dobrým východiskem pro výlety do ostatních středisek. Je označován jako nejkouzelnější lokalita v Jeseníkách. Celá skupina se vracela unavená, ale s příjemným pocitem, že  dokázali překonat sami sebe a nevzdali se. Večer před odjezdem, po osvěžení se v bazénu, panovala dobrá nálada, žáci skládali verše na pobyt v Jeseníkách a hrály se společenské hry. Při zpáteční cestě domů se vzpomínalo na veselé zážitky a příhody z pobytu.